Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Φύλλα εργασίαςΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ                              Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Διδ.: Α. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

  
                               Φύλλα εργασίας

ΚΕΙΜΕΝΟ 1ο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Η φόνισσα (ΚΝΛ, Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ)

Υποθέματα-Εργασία ατομική:
 1. Να διερευνήσετε τα αίτια που οδήγησαν τη Φραγκογιαννού στην βρεφοκτονία. Αναζητήστε τα στα βιώματα της, στο κοινωνικό και οικογενειακό της περίγυρο, στην καθημερινότητά της και στον χαρακτήρα της.
 2. Τι είναι για σας η Φραγκογιαννού: δαιμονική/σατανική γυναίκα, φεμινίστρια, χαρισματική γυναίκα ή ”Νέμεσις του γυναικείου πεπρωμένου”;
 3. Η Φόνισσα θεωρείται “δυνατό ψυχογραφικό έργο”. Να επαληθεύσετε την άποψη με συγκεκριμένα σημεία του κειμένου. Να σκιαγραφήσετε τον βασικό χαρακτήρα του έργου.
  ΚΕΙΜΕΝΟ 1ο: Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Η τιμή και το χρήμα (ΚΝΛ, Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ)

  Υποθέματα-Εργασία ατομική:
  1. Στο κείμενό του ο Θεοτόκης καυτηριάζει πολιτικά και κοινωνικά θέματα επισημαίνοντας την παθολογία των θεσμών. Να εντοπίσετε τέτοιου είδους θέματα με συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο.
  2. Ο τίτλος του διηγήματος ”Η τιμή και το χρήμα” στηρίζεται σε 2 αξίες- Τιμή και Χρήμα. Πιστεύετε πως η σιόρα Επιστήμη, η Ρήνη και ο Αντρέας επηρεάζονται από αυτές; Δικαιολογήστε την άποψή σας με συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο.
  3. Να σκιαγραφήσετε τη μορφή της Ρήνης και του Αντρέα. Να αναφερθείτε στα στερεότυπα του κοινωνικού περίγυρου ερμηνεύοντας παράλληλα τη φράση “Ανάθεμα τα τάλαρα”.  


ΚΕΙΜΕΝΟ 1ο: Μ. Καραγάτσης, Γιούγκερμαν (ΚΝΛ, Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ)

Υποθέματα-Εργασία ατομική:
 1. Πώς απεικονίζει ο Καραγάτσης στον Γιούγκερμαν την κοινωνική θέση της γυναίκας; Δικαιολογήστε την άποψή σας με συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο.
 2. Ποια η στάση της Βούλας απέναντι στο γάμο; Συνάδει η στάση της με τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις της κοινωνίας για το γάμο; Να σχολιάσετε τη σχέση της Βούλας με τα μέλη της οικογένειάς της.
 3. Ο Καραγάτσης παρουσιάζει τον ήρωα του έρμαιο των συνθηκών της ζωής του και των προδιαθέσεων του χαρακτήρα του (Νατουραλισμός). Να σκιαγραφήσετε τον ήρωα όπως διαφαίνεται στο κείμενο μέσα στο συγκεκριμένο ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου